COP (Coefficient of Performance)

Wat is COP?

De Coefficient of Performance geeft aan hoeveel energie je terugkrijgt voor elke kW energie die het apparaat verbruikt. In het geval van een airco, warmtepomp of warmtepompboiler geeft dit getal aan wat de verhouding is tussen de gebruikte energie en de opgewekte warmte. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter het apparaat werkt. Bijvoorbeeld: een warmtepomp heeft een COP van 4. Dat betekent dat hij voor elke kilowatt die hij gebruikt 4 kilowatt warmte opwekt. Hiermee kun je berekenen wat het jaarlijkse energieverbruik van de warmtepomp voor jouw situatie ongeveer kan zijn. De COP van de warmtepomp kun je als het goed is vinden bij de technische gegevens van het apparaat.

Aan de hand van de COP kun je de terugverdientijd berekenen van de installatie. Ook als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het eveneens handig om te weten hoeveel panelen je nodig hebt voor bijvoorbeeld de warmtepomp.

De COP van LG airco’s en warmtepompen is ongeveer 4. Van de warmtepompboilers is dat 3,85. Door deze hoge waarde is de warmtepompboiler tot wel 75% goedkoper dan een elektrische boiler.

Heating cop picture 2
COP (Coefficient of Performance) 2

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *