Verwarmen met een airconditioner
Koelen en verwarmen
Tegenwoordig kan een airconditioner koelen en verwarmen. Een airco kan dus in de koudere maanden gebruikt worden om een ruimte van de woning mee te verwarmen. Hierdoor bespaart u op uw gasrekening en heeft u minder last van fluctuerende gasprijzen.
Hoe werkt dat
Een airconditioner werkt net als een warmtepomp. Een airco die ook kan verwarmen is eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp. De installatie bestaat uit één of meerdere binnenunits en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte uit de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd naar buiten. Bij verwarmen werkt dit andersom. Dan wordt er door de buitenunit warmte uit de buitenlucht onttrokken. Dit wordt naar de binnenunit vervoerd die er voor zorgt dat de warme lucht verspreid wordt in de ruimte. Dit kan zelfs bij koude buitentemperaturen. De installatie gebruikt dus de warmte uit de omgevingslucht om de woning mee te verwarmen. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen gebruikt waardoor het een milieuvriendelijk apparaat is.
Verwarmen met airconditioner goedkoper dan gas
Een airconditioner verwarmt een huis goedkoper dan een cv-ketel. Door een huis (deels) te verwarmen met een airconditioner wordt er minder minder gas verbruikt. Hoeveel bespaard kan worden op gas hangt af van meerdere factoren, zoals de COP waarde, de prijs voor gas en elektra, het type airconditioner en het vermogen.
Comfortabel verwarmen met een airconditioner
Bij het verwarmen met radiatoren wordt de lucht in de ruimte verwarmd. Koude lucht, van bijvoorbeeld de ramen, stroomt langs de radiator en wordt hierdoor opgewarmd. De opgewarmde lucht stijgt omhoog en verspreidt zich door de ruimte.
Bij het verwarmen met een airconditioner werkt dit echter anders. Een airco blaast middels een ventilator geforceerd warme lucht de ruimte in en straalt geen warmte af. Airconditioners hebben bewegende luchtkleppen, zogenaamde swing-mode. Hiermee kan warme lucht op de gewenste wijze de ruimte ingestuurd kan worden. De stand van de luchtkleppen kan handmatig ingesteld worden zodat vervelende luchtstromen vermeden kunnen worden. Dit kan wel gevolgen hebben voor het verwarmen van de ruimte. Houd er ook rekening mee dat de lucht door verwarmen met een airconditioner droger kan zijn dan verwarmen met radiatoren.
Kosten airconditioner als verwarming
De uiteindelijke kosten voor de airconditioner hangen af van de keuzes die gemaakt worden bij de aanschaf. Hierbij kunt u denken aan het type, vermogen, aantal units en merk. Het is aan te raden om de meest energiezuinige airco te kopen. Deze is misschien in de aanschaf iets duurder, maar uiteindelijk bespaart u hiermee het meest op de energiekosten. Ook zijn er leveranciers die airconditioners in het buitenland goedkoper inkopen. Dit zijn doorgaans oude modellen met achterhaalde specificaties. Zo hebben de LG airconditioner binnenunits tegenwoordig allemaal WiFi en Voice control.
Airconditioner en zonnepanelen combineren
De airco werkt op elektriciteit. Het extra stroomverbruik kan gecompenseerd worden met zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen wordt de extra stroom die de airco verbruikt (deels) zelf opwekken.
De voordelen en nadelen van verwarmen met airco
Er zitten zowel voor- als nadelen aan het verwarmen van de woning of ruimte met een airco. Wij zetten ze op een rijtje.
De voordelen:
- Met een airco is een kamer sneller op temperatuur
- Verwarmen met een airconditioner is goedkoper dan met een gasgestookte cv-ketel
- In de zomer kan de airconditioner ook koelen
- Ideaal als u al zonnepanelen heeft of gaat aanschaffen
De nadelen:
- Alleen de ruimte waar de binnenunit is geplaatst wordt verwarmd. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes is een multi-split airco nodig of meerdere split units
- De kosten van een airco met meerdere binnenunits liggen hoger dan een nieuwe cv-ketel
- Airconditioners kunnen door de geluidseisen niet bij alle type woningen geplaatst worden
- Combinatie met bestaande verwarmingstoestellen is niet mogelijk