Welke capaciteit moet een airco hebben?

Waar komt de airco te hangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten of de ruimte waar de airco komt goed is geïsoleerd en of deze ruimte over veel ramen beschikt. Hoe meer glas, des te groter de verliezen. Ook belangrijk is de hoogte van de ruimte. Warmte stijgt op, dus het duurt langer voordat een hoge ruimte warm is, dan een ruimte met een normale hoogte van ca. 2.70 m.

Factoren voor berekening

Om straks de capaciteit van een airco te berekenen, geven we de ruimte aan de hand van de hierboven vermelde kenmerken een rekenfactor.

Een goed geïsoleerde ruimte met maximaal 1 raam met geïsoleerd glas heeft een rekenfactor 30.

Een hogere ruimte, redelijk geïsoleerd krijgt rekenfactor 40.

Een slechter geïsoleerde ruimte met veel ramen of een ruimte waar hogere eisen aan de temperatuur gesteld worden, zoals een woonkamer of een kantoorruimte, daar gebruiken we factor 50.

De m3 van de ruimte berekenen

De volgende stap is dat we de m3 inhoud van de ruimte gaan berekenen. Lengte x breedte x hoogte van de ruimte, bijvoorbeeld 7 x 4 x 2,7 = 75,6 m3.

Voor de berekening van de capaciteit van een airco voor een woning met redelijke isolatie en wat kleinere ramen gebruiken we factor 40. Het benodigd vermogen van de airco wordt dan 75,6 x 40 = 3024 Watt. Dat wordt dan een 3,5 kW airco (we ronden altijd naar boven af).

Is het een doorzonwoning met grote ramen en een open trap dan gebruiken we factor 50. Dan wordt de som: 75,6 x 50 = 3780 Watt. De airco wordt dan een 5 kW unit (naar boven afgerond).

Kom je er nog niet uit of heb je andere vragen? Bel of app ons dan of stuur je vraag op via het contactformulier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *